Ştim că produsele pentru bebeluşi sunt în top 3 la nivelul vânzărilor în online, dar nu ştiam că există şi magazine online care oferă posibilitatea de a cumpăra cu bitcoin. Ne-am întâlnit cu Iulian la conferinţa Marketing în Direct şi aşa am aflat despre Bekid.ro care nu numai că oferă plata prin bitcoin, dar are şi clienţi ce preferă această modalitate. Dar să aflăm ce este Bitcoin-ul și cum poate acesta să fie adoptat în afaceri.
În prezent suntem atât de obişnuiţi să avem totul la îndemână, încât ne este greu să înţelegem cum reuşeau strămoşii noştri să se descurce. Tehnologia face parte din viaţa noastră de zi cu zi și suntem obişnuiţi să avem acces la aproape orice numai cu un simplu buton, astfel încât nu ne-am putea imagina viaţa fără această „accesibilă libertate”.
Tehnologia este în continuă dezvoltare, iar nişele pe care aceasta se manifestă sunt din ce în ce mai multe şi mai diferite. Internetul este fără doar şi poate o parte semnificativă din tehnologie. Datorită acestuia, putem avea acces la informaţii din toată lumea, despre toată lumea, putem achiziţiona bunuri şi servicii, putem face diferite plăți sau îl putem utiliza pur şi simplu pentru relaxare.
Pe lângă furnizarea de informaţii, una dintre cele mai importante utilităţi ale Internetului este aceea de trading, mai exact cea de tranzacționare. Odată cu creşterea segmentului de comerţ online, au crescut şi nevoile utilizatorilor, iar metodele diferite de plată au reprezentat un punct important şi foarte solicitat.
Acest lucru este un motiv pentru care comercianţii şi distribuitorii de servicii au adoptat aceste schimbări şi le-au implementat în afacerile lor. În e-commerce-ul autohton, pe lângă plata ramburs, a fost implementată și plata cu cardul bancar, prin ordin de plată şi chiar şi plata în rate, însă una dintre cele mai neaşteptate modalităţi adoptate în prezent a fost cea prin Bitcoin.
Ce este Bitcoin și cum îl folosesc?
Bitcoinul este prima monedă virtuală, care presupune o schimbare de valori foarte bine codată informatic. Mai precis, dacă realizăm o tranzacţie folosind această monedă, fie că trimitem bani sau achiziţionăm ceva de pe Internet, tranzacţia respectivă se înregistrează cu un timbru de timp, mai exact o dată și o oră ce nu pot fi schimbate. Acest timbru de timp este văzut asemenea unui număr de serie, cu ajutorul căreia banii nu pot fi falsificaţi. Seria este printată o singură dată, iar atunci când banii sunt scoşi pe piaţă de către bancă, seria rămâne aceeași până în momentul în care banii sunt casaţi. Mai mult decât atât, folosind acest timbru de timp de fiecare dată când banii trec printr-un loc virtual, se adaugă încă un timbru de timp. Acesta arată câţi bani au trecut prin locul respectiv şi când. Important de menţionat este faptul că identitatea persoanei ce folosește moneda nu este menționată.
Bitcoinul, la fel ca banii, este practic un simbol pentru nişte valori acceptate la diverse tranzacţii. Spre deosebire de monedele tradiţionale, bitcoin este în număr finit, iar alimentarea cu bitcoin se face strict pe baza rezolvării algoritmului. Asta înseamnă că bitcoinul devine mai atrăgător deoarece, în timp ce cererea creşte, oferta rămâne aceeaşi, mai exact 21 de milioane de bitcoini.
Adoptarea bitcoinului în afaceri
Bitcoinul este folosit deja în afaceri legitime, ce pot primi factură electronică de la schimbul de bitcoin. Practic, din punct de vedere contabil, nu există nicio diferenţă între a lucra cu bani tradiționali sau a accepta plata în Bitcoin deoarece intermediarul este casa de schimb valutar electronic. Așadar, prin mâinile retailerului nu trec bani electronici. Adică, comercianţii nu fac altceva decât să îşi lărgească plaja de plăţi, să atragă mai mulţi clienţi şi să acorde încredere unei tehnologii noi.
BeKid introduce plata cu Bitcoin a produselor pentru copii în România
Cu toate că plata ramburs este încă în topul preferinţelor cumpărătorilor din România, faţă de anul trecut, numărul de plăți cu cardul a crescut, iar oamenii tind să aibă mai multă încredere în acest sistem. Același lucru se întâmplă şi cu plata în Bitcoin. Deţinătorii de aceste monede virtuale au lansat cererea pe piaţă, iar comercianţii sunt deschişi la această posibilitate. Ba mai mult, unii dintre ei chiar implementează această modalitate de plată. Datorită numărul comenzilor cu plata în Bitcoin tot mai crescute, Bekid.ro a fost primul magazin online cu produse pentru copii şi bebeluşi care a adoptat acest sistem.
Iulian Ghișoiu, General Manager al companiei BeKid:
„La început am fost sceptic şi am crezut că nu merită să investesc timp şi resurse pentru implementarea acestei metode de plată, dar, pentru că numărul comenzilor cu plata în Bitcoin era tot mai crescut, am decis să adoptăm acest sistem în compania noastră, iar rezultatele au fost cât se poate de pozitive. Comenzile au apărut încă din prima săptămână de implementare, de exemplu, prima comandă plasată în magazinul nostru cu plata în Bitcoin a fost un cărucior de lux pentru copii, în valoare de 4995.00 lei.”
Mai mult decât atât, Iulian Ghișoiu, fiind managerul general al Targetweb, a înţeles pe deplin necesităţile clienţilor, trendurile care merită urmate şi ce trebuie să facă pentru a avea parte de rezultate pozitive şi poziţii cât mai fruntaşe în Google. În anul 2013, lansarea proiectului Bekid.ro a reprezentat o iniţiativă de succes, fiind locul de unde părinţii pot achiziţiona în prezent produse calitative pentru copiii lor. Bekid.ro a luat naștere din dorința sa de a avea cele mai bune produse pentru fetița lor. Acesta este un magazin online reprezentativ în piaţa produselor pentru copii şi bebeluşi care, după estimările lui Iulian, va avea în anul 2018 o cifră de afaceri de 500.00 de euro.
BeKid.ro a introdus plata cu Ethereum
BeKid.ro are drept obiectiv creşterea satisfacţiei clienților faţă de brand şi de produsele pe care le comercializează. Acesta este motivul pentru care magazinul oferă reduceri pentru unele produse, lansează noi funcţionalităţi sau chiar metode de plată alternative.
Din această săptămână, pe BeKid.ro se pot achiziţiona produse printr-o nouă monedă virtuală, respective Ether. Ether este o criptomonedă a cărui blockchain este generat de platforma Ethereum. Aceasta este o platformă ce are un sistem de operare open-source, distribuit, pe bază de blockchain, ce oferă posibilitatea implementării contractelor smart.
Etherii pot fi transferați între conturi şi utilizați pentru a recompensa participanţii care minează pentru munca depusă. Ethereum oferă o maşină virtuală descentralizată de tip Turing-complete, numită Ethereum Virtual Machine (EVM), care poate executa scripturi folosind o rețea internațională de noduri publice.