Brandweb
Patricia Bertea
29.03.2019
O nouă revoluție în lumea aplicațiilor mobile

Samsung Galaxy Fold a fost prezentat pe data de 20 februarie de către compania Samsung ca un telefon de lux atunci când este pliat și o tabletă atunci când este deschis. Conceptul permite apariția unor noi funcții și, mai ales, a unor noi aplicații mobile.

Imagine preluată de pe: https://www.t3.com/news/samsung-galaxy-f-foldable-phone-images-look-like-just-what-we-wanted

Pentru că Galaxy Fold face parte dintr-o categorie nouă de produse, va trebui să mai treacă ceva timp până aplicațiile vor fi optimizate îndeajuns de bine pentru noul ecran. Așadar, întrebarea este: se va schimba în vreun fel experiența de utilizare? L-am rugat pe Ciprian Amariței, specialist în User Experience, să ne răspundă la câteva întrebări. Ciprian are experiență de peste 9 ani în UX/UI, iar momentan activează ca trainer în cadrul Romania Interaction Lab.

 

  1. Ce părere ai despre noul Samsung Galaxy Fold?

Samsung Galaxy Fold este un pas important în evoluția modului în care interacționăm cu smartphone-urile. Este o experiență diferită, dar nu neapărat necesară. Experiența e naturală, comparabilă cu deschiderea unei cărți, însă, judecând pragmatic, pare mai degrabă o soluție la o problemă inexistentă.

 

  1. Ce părere ai despre dimensiunile și aranjarea ecranelor?

Având în vedere că în ultimii ani s-a plusat pe supradimensionarea ecranelor, nu cred că miră pe cineva că Samsung Galaxy Fold continuă în direcția asta. Pe verticală telefoanele și-au atins limita de ceva timp și ar deveni inutilizabile în cazul în care ar fi și mai mari. Însă pe orizontală mai e loc, iar Samsung tocmai acest lucru l-a speculat.

 

  1. Cum crezi că dunga din mijlocul ecranului va afecta experiența de utilizare?

Îmbinarea dintre ecrane nu va fi o problemă. Privirea utilizatorului va face cu ușurință abstracție de acea ‘dungă’ și nu va crea probleme în timpul scanării conținutului.  

 

  1. Consideri că utilizatorii caută mereu să achiziționeze un smartphone cu ecran mai mare?

Utilizatorii nu caută mereu un ecran mai mare. Cu fiecare model ei caută ceva nou, inovator. Atunci când factorul inovator la nivel de capabilități tehnice nu a produs efecte observabile, în ultimii ani s-a recurs la supradimensionarea ecranului sau la îmbunătățirea camerei. Motiv pentru care, și acest model pare mai degrabă un aparat foto cu capabilități de telefon, cu care amatorii de Netflix în autobuz vor avea parte de o experiență unică. 

 

  1. Cum crezi că vor proceda companiile producătoare de aplicații în privința Samsung Galaxy Fold?

Companiile se vor adapta, așa cum au făcut mereu, la redimensionarea ecranului. Adaptabilitatea este una din cheile dezvoltării aplicațiilor. Dezvoltatorii sunt obisnuiți deja cu tranziția ‘portrait’ / ‘landscape'. Din punct de vedere tehnic, un ecran pliabil nu va schimba mult regulile jocului. Pe de altă parte, producătorii de aplicații foarte bogate în conținut (text, video, imagini) nu pot decât să se bucure.

 

  1. Crezi că acesta va fi viitorul industriei smartphone?

Din punctul de vedere al design-ului, viitorul nu constă doar în extrapolarea tehnologiilor existente. Prevăd un viitor în care utilizăm mai mult din potențialul nostru de interacțiune cu obiectele din jur și care nu e limitat doar la plimbarea degetelor pe un ecran.

 

  1. Având în vedere că și Huawei a lansat un smartphone pliabil, crezi că va face și Apple această mișcare?

Nu pot să anticipez mișcările unei companii precum Apple, dar, dacă aș fi Design Engineer acolo, m-aș gândi la un feature care nu doar că face telefonul pliabil, dar și altele în plus: pliabil de 2 ori, ecran rotativ în jurul axului central etc. Asta nu că ar face device-ul mai bun, dar masa utilizatorilor este în cautarea unor capabilități de efect și mai puțin de substanță.

 

  1. Crezi că Samsung Galaxy Fold va avea o rată de adopție mare?

Adopția în masă are loc atunci când o capabilitate rezolvă niște probleme stringente ale utilizatorului. Nevoia de mai mult ecran nu se mai numără de mult timp printre ele. Prin urmare, nu prevăd o rată de adopție mare.

 

  1. Ai achiziționa, în acest moment, un smartphone pliabil?

Știind ce mi-ar putea aduce în plus în productivitatea zilnică și ce mi-ar facilita interacțiunea cu mediul virtual, nu consider că un smartphone pliabil ar fi un accesoriu necesar. Smartphone-ul pentru mine are doar scop utilitar, iar tendința pe termen mediu este să revin la ceva mai simplu. În lumea design-ului vorbim mereu despre simplitate, ușurința de utilizare, paradoxul alegerii etc. Un smartphone pliabil deviază din multe puncte de vedere de la aceste atribute.

 

Samsung Galaxy Fold vine cu multe noutăți și inovații, fiind considerat o nouă categorie de smartphones, dar, din cauza faptului că este o noutate atât de mare, experiența de utilizare cel mai probabil nu va fi perfectă. Împreună cu prețul foarte ridicat, de 1980 de euro, are destule șanse să nu aibă o rată de adopție prea mare. Totuși, cum vor putea beneficia utilizatorii de această nouă tehnologie și spre ce experiențe se pot îndrepta aplicațiile?

 

Multitasking. Galaxy Fold are integrată o funcție numită “Multi Active Window” ce permite afișarea a 3 aplicații în același timp. Această funcție permite utilizatorului să facă lucruri la care nu s-a gândit vreodată, cum ar fi să se uite la un videoclip și să comunice cu prietenii, și tot ar mai rămâne loc pentru o aplicație. Această funcție poate va permite realizarea unei dorințe vechi de a utilizatorilor, aceea de a folosi concomitent aplicația YouTube și alte aplicații, fără ca prima să se întrerupă.

 

Aplicații de gaming la un alt nivel. Pentru cei care folosesc un smartphone și pentru gaming, Samsung Galaxy Fold poate fi ideal prin simplul fapt că pe jumătate de ecran poate fi afișat un joc precum PUBG, iar pe cealaltă jumătate să fie deschis un chat cu membrii echipei.

 

Mai mult ecran. Dacă e să ne uităm în trecut, consumatorii mereu au vrut ecrane din ce în ce mai mari, iar unul dintre avantaje este faptul că un display atât de mare va îmbunătăți considerabil experiența de vizualizare a unui videoclip sau de citire a unei cărți, iar, dacă Samsung va include un S-pen, Samsung Galaxy Fold va deveni ideal pentru a desena.

 

Experiență de utilizare multiplă a aplicațiilor. O funcție ce, din păcate, nu este posibilă pe Samsung Galaxy Fold, din cauza faptului că telefonul nu se îndoaie și spre exterior, dar cu siguranță ar trebui luată în considerare, este una de multi-user. Spre exemplu, noul telefon ar putea face posibil ca un joc precum Battleship să permită ca doi jucători să folosească în același timp același telefon, fără ca unul să vadă ce face celălalt. De asemenea, s-ar putea permite introducerea unei aplicații foto utile pentru părinți, care să afișeze pe ecranul vizualizat de părinte camera foto, iar pe ecranul vizualizat de copil, un element care să îi atragă atenția și să îl facă să fie atent la poză. 

 

Samsung Galaxy Fold are un ecran OLED de 7.3 inch atunci când este deschis, cu o rezoluție de 2152 x 1536 și o rată de aspect destul de neobișnuită, de 4.2:3, ce va da naștere unei multitudini de probleme atunci când va veni vorba de afișare a unor tipuri de conținut. Samsung Galaxy Fold are de asemenea un ecran secundar pe partea din față, cu o diagonală de 4.6 inch, ce are o rezoluție de 1960 x 840 și o rată de aspect de 21:9. Spre exemplu, Samsung Galaxy S9+, modelul lansat anul trecut, are un ecran cu o diagonală de 6.2 inch, ce are o rezoluție de 2960 x 1440 și o rată de aspect de 18.5:9, deci ecranul secundar al Samsung Galaxy Fold are caracteristici mai apropiate de ceea ce a lansat Samsung în trecut.

În urma lansării Samsung Galaxy Fold, alte companii au lansat telefoane pliabile, precum Huawei și, în curând, Motorola. Totuși, nu doar telefoanele pliabile l-au determinat pe Antonio Villas-Boas, senior tech reporter la Business Insider, să declare că anul 2019 va fi anul telefoanelor ciudate, telefoane care sunt însă foarte cool.

Înapoi la blog