Brandweb
Cristina Drumea
19.09.2019
Patricia Bertea: „Școala ar trebui să fie un proces de testare a viitorului profesionist”

Patricia Bertea, CEO-ul nostru și lect. univ. dr. în catedra de marketing la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din Iași, povestește despre impactul mediului academic asupra carierei profesionale, dar și asupra dezvoltării personale. Patricia vorbește atât din perspectiva studentului, dar și a profesorului care a avut oportunitatea de a lucra cu multe generații de studenți:

,,Când sunt întrebată de școală, tot timpul întreb la rândul meu de care parte a catedrei trebuie să povestesc: student sau profesor. Am trecut prin ambele etape, iar acum, ca antreprenor, dar și lector la catedra de marketing a Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor (FEAA) din Iași, am o perspectivă mai clară asupra a ceea ce vrea piața versus ceea ce oferă.”

Antreprenoriatul – din ce în ce mai dorit de studenți

Patricia povestește că interesul studenților pentru antreprenoriat este în creștere. Cei mai mulți caută încă din facultate cursuri care să îi formeze și să îi ajute pentru o viitoare afacere. Absolventă FEAA Iași, Patricia menționează că mediul academic și perioada studenției au ajutat-o foarte mult în afacerea pe care o administrează de mai bine de 14 ani:

,,FEAA, mie, ca studentă, mi-a oferit destule și suficiente informații pentru a pune pe picioare propria firmă, ceea ce am și făcut încă din facultate. E drept că se întâmpla în anul 2005.

Acum, îmi vine în minte mereu un slogan imprimat pe un tramvai din Iași – Tinerii de azi nu sunt ca cei de ieri, sunt mai buni! Și astfel îmi aduc aminte că întotdeauna, ca elevi sau studenți, eram comparați cu generațiile dinainte și nu neapărat în sens pozitiv. Este ceva ce evit să fac la catedră, pentru că nu e relevant să comparăm generațiile în condițiile în care atât de mulți factori la nivel macro influențează, de fapt, evoluția societății și a școlii românești.”

Alegerea facultății, un factor decisiv sau nu pentru cariera profesională?

,,Alegerea facultății a fost dificilă, dar pragmatismul m-a îndreptat spre Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor. Specializarea Marketing am ales-o atât din motive raționale, cât și emoționale, și s-a dovedit a fi o decizie foarte bună. Pentru mine a fost simplu să performez ca student la Marketing, pentru că, de la sfârșitul anului 2 de facultate, am înființat propria firmă. O mare parte din ceea ce învățam la facultate aplicam în practică, în consecință, sesiunea pentru mine nu însemna nopți pierdute, pentru că deja acumulasem destule informații în timpul semestrului prin acest mix de teorie și practică.”

Performând în cadrul facultății și participând la stagii de practică care au ajutat-o în cariera de profesor, dar și ca antreprenor, Patricia povestește și despre impactul liceului asupra a tot ceea ce a urmat după:

,,Profesorii de liceu au avut impact asupra dezvoltării mele personale și profesionale. 

De la proful de mate am învățat cum poți stimula oamenii să-și depășească limitele. E ceva ce aplic atât în activitatea de business, cât și în cea academică.

De la proful de fizică am reținut 3 lucruri după care m-am ghidat în activitățile mele:

1. Dacă vrei să ai succes, trebuie să fii cel mai bun. Nu contează dacă ești profesor, medic sau florăreasă

2. Lenea este factor de progres – Nu râdeți, chiar așa este. E suficient să mă uit în urmă la ce aplicații am făcut pentru noi și pentru clienți pentru a optimiza activitățile și a economisi timp

3. Conform legii selecției naturale, fiecare dintre noi are anumite capacități și abilități… și aceasta este chiar direcția pe care o urmez în activitatea de predare ca lector la catedra de Marketing din cadrul FEAA, Universitatea A.I. Cuza Iași.”

Școala este locul în care te formezi, te disciplinezi, descoperi lucrurile la care ești bun sau nu

,,Este ca și cum ai avea un job încă de la 7 ani. Înveți să-ți rezolvi task-urile (temele) cât de bine poți și ești recompensat cu note sau calificative, încă. Și spun încă, pentru că tendința în învățământul modern este de a pune accent pe dezvoltare personală, descoperirea capacităților și construirea abilităților. Astfel, mă aștept ca în viitor să se renunțe la a se pune etichete prin note. Procesul în sine, de învățare, ar trebui să fie de fapt un proces de evoluție, de exercițiu al minții. Dar, mai mult, în școală ar trebui să beneficiem și de acele experiențe personale care dezvoltă abilitățile de comunicare interumană, de integrare în echipă, de implicare socială și dezvoltare culturală. Pentru că școala ar trebui să fie, din punctul meu de vedere, un proces de testare a viitorului profesionist, dar mai ales de descoperire și formare a persoanei în sine.

Articolul integral, aici: https://bit.ly/2UVYNek

Înapoi la blog